BİLİME YÖN VERENLER

BİLİME YÖN VERENLER

Prof. Dr. Aziz Sancar

2015'te aldığı Nobel Kimya Ödülü ile Türkiye'yi gururlandıran bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, 'DNA tamiri ve hücre dögüsü' gibi konularda adını duyurarak, dünyanın en önemli üyelikleri arasında bulunan "ABD Ulusal Bilim Akademisi" ne seçilen ilk Türk oldu.

06.11.2020 148

Prof. Dr. Aziz Sancar, Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile beraber Nobel Kimya Ödülünü kazanan gerçek bir bilim insanı. Bu ödülle beraber, ilk kez bir Türk bilim insanı fen bilimlerinde Nobel Ödülü almış oldu.

Aziz Sancar kimdir?

8 Eylül 1946 tarihinde Mardin'in Savur ilçesinde dünyaya gelen Aziz Sancar, Çiftçilikle geçinen sekiz çocuklu orta gelirli bir ailenin yedinci çocuğudur. Abisi Kenan (TSK da generalliğe kadar çıkmıştır.) Aziz'e 5 yaşında okuma yazma öğretmiş ve yaşıtlarından önce okula başlayan Sancar, çocukluğunun bir kısmını keçilere çobanlık yaparak geçirmiş, ilk ve orta öğretimini Mardin'de tamamlamıştır.

Çalıştığı kanser konusu ile ilgili Prof. Dr. Aziz Sancar ödüller almış, 2001 yılında Amerika Kimya Cemiyeti tarafından verilen North Carolina Distinguished Chemist Award ( Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü) ne layık görülmüş, 2005 yılında ise bilim dünyasının en önemli üyelikleri arasında bulunan "ABD Ulusal Bilim Akademisi" ne seçilen ilk ABD'li Türk olmuştur. Türkiye Bilimler Akademisi'ne asil üye olarak seçilen Sancar, Nobel Ödülü alan ikinci Türk olmuştur. Aziz Sancar bu ödülü DNA'nın onarılması alanında yaptığı katkılardan dolayı almıştır. Prof. Dr. Aziz Sancar'ın 33 kitabı ve 415 makalesi vardır.

İLETİŞİM

Adres:
BOZKURT MAH. ŞEHİT SEDAT ÖZDEMİR CAD. ATATÜRK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LISESI BLOK NO: 6 KEŞAP / GİRESUN


Telefon
(454) 641 4003


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın